Over Beth Moore

Bioscoop
Beth Moore werd geboren op een legerbasis in Green Bay, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Die dag woedde daar de zwaarste onweersbui in vijf jaar. Beths vader zegt daarom liefdevol dat God Beth onder tromgeroffel ter wereld liet komen. Beth was het vierde kind in het gezin. Haar vader was gepensioneerd als majoor bij de Landmacht, haar moeder was huisvrouw. Ze groeide op in Arkadelphia, Arkansas. Haar vader beheerde de plaatselijke bioscoop, en de vijf kinderen van het gezin hadden daarbij elk een taak. Beths aandeel bestond er uit om proefpakketjes popcorn en frisdrank uit te delen. Het had zo zijn voordelen om bij het filmtheater op te groeien. Soms mocht Beth de zaal in om een film te zien, met haar zakje popcorn en bekertje frisdrank.

Liefde voor verhalen
Beth zat dan met grote ogen in de bioscoopstoel te kijken, haar buik vol cola. Daar begon haar grote liefde voor verhalen. Die liefde heeft ze nog steeds. Beth vindt het heerlijk om verhalen te vertellen, te schrijven en ernaar te luisteren. Maar het verhaal dat haar hart veroverd heeft en waar ze zo vol van is, hoorde ze niet in de bioscoop. Dat was het verhaal dat ze op de zondagsschool hoorde: over Jezus, een Zaligmaker die van kinderen houdt en die ieder kind bijzonder vindt. In haar jonge hart was een zaadje geplant wat in haar volwassen leven uitgroeide tot een uitbundige liefde voor Christus.

Echtgenote en moeder
Toen Beth achttien was, voelde ze dat God haar riep om zijn werk te doen. Beth kon zich niet voorstellen wat dat kon inhouden. Toch nam ze zich voor om ‘ja’ te zeggen tegen alles wat God van haar vroeg. Beth studeerde aan de Southwest Texas State University en haalde een graad in politieke wetenschappen. Later ontving ze een eredoctoraat in geesteswetenschappen van Howard Payne University. Ze trouwde in 1978 met Keith en al snel daarna gaf God hen hun dochters Amanda en Melissa. Als jonge echtgenote en moeder wilde Beth de Here dienen. Ze sprak bij diverse vrouwenbijeenkomsten, hielp bij kinderopvang om moeders een dagje vrij te geven, en gaf les in christelijke aerobics.

Vurige liefde
Toen Beth bijbelonderwijs kreeg in haar kerk ontstond er een diepe liefde voor het woord van God. Buddy Walters was haar bijbelleraar; vroeger was hij een stoere Amerikaanse voetballer, maar later gaf hij les uit de Bijbel, waarbij hij soms tranen in de ogen kreeg. Beth bad vaak om ook zo'n vurige liefde voor Gods woord te ontvangen. Buddy was de eerste die Beth leerde hoe je de Bijbel moet bestuderen. Later deed Keith dat ook.

Bijbelstudies
Beth stichtte in 1994 de organisatie Living Proof Ministries. De organisatie heeft als doel vrouwen te leren hoe ze van Gods woord kunnen houden en dat in hun leven uit te dragen. Ze heeft talloze boeken en bijbelstudies geschreven. Haar boeken worden gelezen door vrouwen van alle leeftijden, huidskleuren en kerkelijke achtergronden. In de loop der jaren hebben Amerikaanse zendelingen en anderen de bijbelstudies meegenomen naar het buitenland, waardoor er in de hele wereld groepjes ontstaan zijn die de Beth Moore bijbelstudies gebruiken. In 2008 hield Beth conferenties in de staat New England; dat betekende dat ze sinds 1994 in alle vijftig Amerikaanse staten de Living Proof Live conferenties gehouden heeft. Onder Gods zegen mocht Beth Christus ook dienen in veel andere landen, zoals Ierland, Engeland, Singapore, de Filippijnen, Puerto Rico, India, Angola, Kenia en Zuid-Afrika. Met veel enthousiasme is ze in 2004 een radioprogramma begonnen, namelijk Living Proof with Beth Moore, te beluisteren via www.OnePlace.com. Elke woensdag doet Beth een bijbelstudie bij het televisieprogramma Life Today with James and Betty Robison.

Eenheid
Beth is en blijft een liefhebster van verhalen, en ze staat er om bekend dat ze haar onderwijs verlevendigt met veel toepasselijke verhalen en gedichten. Haar spreken is vol geestkracht, hartstocht, humor en begrip.
Beth leidt elke dinsdagavond een interkerkelijke bijbelstudie voor vrouwen in de First Baptist Church in Houston, de stad waar ze woont. Omdat ze vurig gelooft in eenheid onder volgelingen van Christus, vindt Beth het een groot voorrecht vrouwen uit alle kerkgenootschappen te mogen dienen. Houston’s First Baptist Church was meer dan vijfentwintig jaar lang haar geliefde thuiskerk. Maar in september 2011 stichtte haar schoonzoon Curtis Jones de Bayou City Fellowship. Nu ondersteunt ze die kerk, samen met haar oudste dochter, Beths favoriete domineesvrouw.

Grootouders
Beth en Keith zijn God dankbaar voor 33 jaar huwelijk. Ze houden van reizen, wandeltochten, koffiedrinken op de veranda, Mexicaans eten, humor, een wandeling met hun honden en van het grootouder zijn. Hun beide dochters, Amanda en Melissa, werken bij Living Proof. Amanda’s echtgenoot Curtis heeft een staffunctie als spreker/leraar. Curtis en Amanda hebben twee kleine kinderen, hun zoontje Jackson en dochter Annabeth. Melissa heeft onlangs haar Master gehaald in bijbelse exegese aan Wheaton College; ze woont in Houston met haar man Colin Fitzpatrick. Ze zijn in februari 2008 getrouwd.